Over ons Blog Contact
nieuws

Papieren notities verslaan laptop

Bron: NRC Handelsblad

Studenten die notities maken op papier beantwoorden meer vragen goed dan studenten die op de laptop noteren.

image


Zelfs als de internetfunctie op de laptop uit staat, moeten aantekeningen die erop worden gemaakt onderdoen voor het aloude handwerk. Dat blijkt uit onderzoek dat het blad Psychological Science publiceert.

In het onderzoek kregen studenten video’s te zien van TED Talks (korte onlinelezingen over technologie). De helft kreeg er een laptop bij, de andere helft pen en papier. Een halfuur na afloop van de lezing moesten alle studenten enkele feitelijke vragen en enkele denkvragen beantwoorden. Op de feitenvragen scoorden beide groepen ongeveer even goed, maar vooral op denkvragen scoorden de laptopstudenten beduidend slechter. En dat terwijl zij méér aantekeningen hadden gemaakt, wat in het algemeen juist goed is.

Maar ze hadden ook meer letterlijke aantekeningen gemaakt. Mensen kunnen sneller typen dan met de hand schrijven, dus wie snel doortikt kan een spreker redelijk bijhouden. Laptopstudenten hadden 12-15 procent letterlijke overlap met de lezingtekst; pen-en-papierstudenten 4-9 procent. Het idee is dat tijdens het letterlijk optikken van wat de spreker zegt geen selectie en verwerking van informatie plaatsvindt. Bij mensen die met de hand meeschrijven wel: die parafraseren, vatten samen, zetten informatie soms in schema’s met pijltjes ertussen. Het hielp niet om studenten met een laptop te zeggen dat ze geen letterlijke aantekeningen moesten maken. Ze deden dat dan toch. Ook als de studenten een week na de lezing eerst hun aantekeningen mochten bestuderen en daarna vragen erover moesten beantwoorden, presteerden de laptoppers slechter.

Gepost door Kathleen in nieuws

Tags: noteren, nota's

Laatst aangepast op 12 februari 2014


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Share

Verwante artikels


Er zijn geen verwante artikels voor dit artikel.