Ooggetuigen aan de Schelde

Opsporingsbericht: informanten gezocht om 17e-eeuws mysterie op te lossen

17.07.'08
12.45u

Een interdisciplinair onderzoeksteam, samengesteld door de Universiteit Antwerpen, de Hogeschool Antwerpen en de Archeologische Dienst van de stad Antwerpen, wil het publiek tonen hoe een eenvoudig 17e-eeuws gezin in Antwerpen leefde. Het huis genaamd de Groote Schaliën Loove, waarin dat gezin woonde in hartje Antwerpen (voorheen Koolvliet, nu Koolkaai 15), is naar alle waarschijnlijkheid een van de meest bestudeerde woningen van ’t Stad.

Toch zijn we op zoek naar nog meer informatie over zowel het pand als zijn bewoners.

Bronnenrapport: Archiefonderzoek over het gezin Petrus Lambrechts

26.02.'08
9.59u

Een intensieve speurtocht door meerdere onderzoekers zoals Marc Hendrickx, Hugo Lambrechts en Olivier Schalm resulteerde in het lokaliseren van enkele akten in het archief.

Dit rapport bundelt alle akten die we tot nu toe over het gezin van Petrus Lambrechts hebben gevonden. Er zullen in de toekomst ongetwijfeld nog documenten over dit gezin opduiken. Alleen … we weten voorlopig niet waar deze documenten zich in het immense archief bevinden.

lambrechts
Joos Smits tekent met een anker,
Jozina Lambrechts met een kruisje.

 

DNA-analyse

22.01.'08
10.18u

Van wie heb jij je blauwe ogen?
Geen wetenschappelijk stamboomonderzoek zonder DNA-analyse, zoveel is duidelijk. In deze lesmap geven we je de basics van DNA-analyse mee. Zo kan je ontdekken van wie jij je oogkleur hebt overgeërfd en van wie het 17de eeuwse skelet uit de expo is.

Opdracht 1: Geografische spreiding van familienamen

22.01.'08
9.15u

Wanneer we familiestambomen bestuderen, is het goed de geografische spreiding van familienamen te kennen. Bepaal waar de familienamen Lambrechts, van Herck, Buytaert en Van den Kerckhoven het meest in België voorkomen.

Opdracht 2: Lokaliseren van de “Groote Schaliën Loove”

22.01.'08
9.10u
Zoek met Google Earth naar Antwerpen en meer specifiek naar de woning de Groote Schaliën Loove (Koolkaai 15, 2000 Antwerpen). Op de luchtfoto’s zie je de oorspronklijke contouren van de Koolkaai. Waarom werd een deel afgebroken? Probeer in het straatbeeld naar deze contouren te zoeken.

google

Opdracht 3: Wat voor beest is de rivierprik?

22.01.'08
9.05u

De rivierprik is een vissoort die door de verbetering van de waterkwaliteit opnieuw in de Schelde voorkomt. Volwassen rivierprikken zuigen niet alleen bloed bij andere vissen, maar nemen vaak ook hele happen vlees uit levende of dode vissen.

Opdracht 4: Je persoonlijke geschiedenis

22.01.'08
9.00u

Maak je eigen familiegeschiedenis en plaats enkele belangrijke gebeurtenissen uit je leven op een tijdslijn. Een tijdslijn bestaat uit een horizontale of een verticale as die je van links naar rechts of van boven naar onder leest.