Over ons Blog Contact
nieuws

“Zittenblijven moet blijven”

Bron: Maks!

Leerlingen die in het middelbaar een B-attest krijgen, doen er beter aan om van richting te veranderen dan om te blijven zitten, zo blijkt uit Leuvens onderzoek. Het advies van de leerkrachten om een andere richting te kiezen, moet volgens de onderzoekers bindend zijn. “Brug te ver,” zegt Kaylee Surgeloose (17), voorzitster van de Vlaamse Scholierenkoepel. “Leerlingen moeten zelf kunnen beslissen of ze blijven zitten of niet.”

image


De klassenraad beslist op verschillende momenten over de toekomst van leerlingen. “De meeste leerlingen vinden dat leraren zo’n klassenraad professioneel aanpakken. Maar leraren bezitten niet alle informatie om een gefundeerde beslissing te nemen over het attest”, zegt VSK-voorzitster Kaylee Surgeloose (17).

Studiekeuze

“Leerlingen merken dat leraren niet altijd voldoende actuele kennis van het ruime onderwijsaanbod en de arbeidsmarkt hebben. Leerlingen worden vaak doorverwezen naar richtingen binnen dezelfde school of binnen hetzelfde onderwijsnet”, zegt Surgeloose.

VSK pleit voor attestering op basis van talenten, niet op basis van zwaktes. “Ze willen niet enkel op ingestudeerde kennis geëvalueerd worden”, zegt de voorzitter van VSK.

Zittenblijven

“Scholen toetsen hun leerlingen nog te vaak op een tijdstip en in het kader van een vak. Jongeren moet je doorheen hun hele schoolloopbaan bijstaan bij hun studiekeuze.”

Volgens het masterplan zullen leerlingen met een B-attest hun jaar niet meer overdoen. Tenzij de klassenraad dat expliciet adviseert.

“Leerlingen hebben recht om op eigen initiatief te blijven zitten, en ze moeten dan ook goed begeleid worden in dat overzitjaar. Aan dat leerlingenrecht mag niet geraakt worden”, besluit Surgeloose.

Gepost door Kathleen in nieuws

Tags: vsk, zittenblijvers

Laatst aangepast op 27 november 2013


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Share

Verwante artikels


Er zijn geen verwante artikels voor dit artikel.