MarokkoLeerkrachtenDoen

Mode
Huis
Luister
TafelMAROKKOOfficiŽle landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Rabat
Oppervlakte: 446.550 km≤
Inwoners: 31,7 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 70/km≤
Munteenheid: Marokkaanse dirham
Web/code/tel .ma/MAR/212


ALGEMEEN


Het koninkrijk Marokko werd gesticht op 2 maart 1956, na de onafhankelijkheid van Frankrijk. Marokko ligt in Noord-Afrika en is omgeven door de Middellandse Zee, Atlantische Oceaan en de Sahara.

De naam Marokko is afgeleid van Marrakesh (een stad in Marokko) en komt uit het Tamazight. Het Tamazight is een andere naam voor de Berbertaal. Marrakesh is afgeleid van murakuk, 'murt' betekent land en 'aruk' betekent god, land van god dus. In het Arabisch wordt Marokko Maghreb genoemd dat 'de plaats waar de zon ondergaat' betekent. De Spanjaarden gebruikte de naam Marokko voor de eerste keer, nadat de Almoravieden de Spanjaarden verslagen hadden en Marrakesh toen hun hoofdstad werd.

De oorspronkelijke bevolking van Marokko wordt gevormd door de Berbers. Het woord Berber komt van het Griekse woord 'barbaroi' en het latere Romeinse 'barbari', een minachtend woord voor vreemdelingen. De Berber bevolking spreekt Tamazight of Berbers, maar ook Arabisch. De Berber taal heeft veel verschillende dialecten die onderling ook grote verschillen vertonen.

Het Arabisch is nu de officiŽle taal in Marokko. Het is de moedertaal van ongeveer de helft van de huidige bevolking.


GESCHIEDENIS


Na de val van Carthago (een belangrijke stad uit de oudheid, vlakbij het huidige Tunis in TunesiŽ) in de 2e eeuw kwamen de Romeinen aan de macht. Na de val van het Romeinse Rijk veroverden Vandalen en Byzantijnen het land. In 628 werd de Islam geÔntroduceerd in Marokko, toen het Arabische rijk het land in beslag nam. Vanaf dat moment kende Marokko zowel een Arabisch als een Berbers bestuur. De Imazighen (Berbers) hebben de Arabieren heel lang als indringers beschouwd. De Arabieren kwamen hen immers bekeren tot de Islam. Inmiddels is die situatie veranderd en hebben ze een gemeenschappelijke geschiedenis en godsdienst.

In 1415 veroverden de Portugezen de stad Ceuta en later meerdere steden, maar rond 1700 waren alle steden opnieuw veroverd door de Marokkaanse bevolking.

In 1492 tekenen de katholieke koningen Ferdinand II en zijn vrouw Isabella (samen verantwoordelijk voor de eenwording van Spanje) ervoor dat alle joden verbannen moeten worden uit Spanje, tenzij ze zich bekeren tot het katholieke geloof. Veel joden vluchten dan naar Marokko. Hierdoor ontstaat er een kleine maar belangrijke joodse gemeenschap in Marokko.


MODERNE GESCHIEDENIS


In 1912 wordt Marokko verdeeld tussen Frankrijk (het grootste gedeelte) en Spanje. Het Frans wordt hierdoor de tweede officiŽle taal in Marokko, zelfs op de plaatsen waar eerst het Spaans de tweede taal was. Het Frans is erg belangrijk voor Marokko. Hiermee richten de Marokkanen zich op Europa, in plaats van op de Arabische wereld. Bij handel, economie en in het onderwijs wordt veel Frans gebruikt en een groot aantal Marokkaanse schrijvers schrijft in het Frans.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog beschermt sultan Mohammed V de joodse bevolking van Marokko. Hij weigert zijn joodse onderdanen uit te leveren aan de Duitsers, nadat de Fransen zijn verslagen. Uiteindelijk kiest de sultan voor de kant van de geallieerden, net als Frankrijk, Amerika, Engeland en Rusland.

Op 2 maart 1956 wordt Marokko onafhankelijk van Frankrijk en later worden er aparte verdragen met Spanje gesloten. Het land wordt in 1957 een koninkrijk en Mohammed V neemt de koningstitel aan. Hij overlijdt in 1961 en wordt opgevolgd door zijn zoon Hassan II. In 1972 wordt Marokko een constitutionele monarchie. Hassan II overlijdt in 1999 en wordt opgevolgd door zijn zoon Mohammed VI, die het land wil moderniseren. Er breken betere tijden aan voor de Berbers, want zij werden achtergesteld door Hassan II. Ook de positie van de vrouw wordt verbeterd.
RELIGIE


De drie belangrijkste religies in Marokko zijn het christendom, het jodendom en de islam. De christenen bezoeken de kerken, de joden de synagogen en de moslims de moskee. Zo staat er in Marrakech een 500 jaar oude synagoge. De overgebleven joden leven naar de leefregels van de 10 geboden en hun heilige boek de thora. De groep christenen bestaat voornamelijk uit Fransen, Spanjaarden en Italianen. Voor hen zijn er kerken, hun heilig boek is de bijbel.

Het overgrote deel, de moslims, gaan vrijdags naar de moskee om te luisteren naar een preek van de imam (priester). De vrouwen bidden in een andere zaal dan de mannen. Het heilige boek van de Islam is de Koran.
Copyright Pienternet 2006

production by Ajouta