MarokkoLeerkrachtenDoen

Mode
Huis
Luister
Tafel WEVEN - HENNA TEKENINGEN - ETEN KOKEN

DOEN !Ben je geïnspireerd door Marokko en de tentoonstelling Marokko Levend Erfgoed? Hieronder volgen een aantal dingen die je zelf thuis en in je buurt kan doen.WEVEN


Marokko is heel bekend vanwege zijn geweven tapijten. Er is een verschil tussen de geweven tapijten uit de steden en de berbertapijten. De tapijten uit de steden vallen op door de fijne manier van weven en het medaillon in het midden dat fel afsteekt tegen de achtergrond. De berbertapijten daartegen zijn gemaakt van dikke wol en voor de geometrische motieven zijn slechts enkele kleuren gebruikt.

Met weven kun je allerlei dingen maken, zoals tapijten. Zelf zou je eens kunnen beginnen met het weven van papier.
Als je dit goed onder de knie hebt kun je eens proberen een armbandje te maken.
Weven doe je op een weefraampje.
Je kunt weven met verschillende materialen, zoals je hierboven al ontdekt hebt. Met papier, wol, kralen en ook met natuurlijke materialen.


terug

HENNA TEKENINGEN


Zoals je hebt kunnen lezen onder het kopje mode is henna heel erg bekend in Marokko. Het wordt vaak gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals huwelijken. Je kan eens proberen om zelf henna aan te brengen. Oefen eerst even op een blaadje voordat je het op je huid gaat aanbrengen.

Maar allereerst een waarschuwing over henna. Er bestaan verschillende soorten henna. De rode variant is de traditionele henna. Er bestaat ook zwarte henna die eigenlijk bedoeld is om haren te verven. Er zitten dan ook chemicaliën in, de stof PPD. Heel veel mensen kunnen niet tegen die stof en dan kan er een soort brandwond ontstaan. Let dus ook goed op welke henna je koopt en let ook op als je een henna tatoeage laat aanbrengen bijvoorbeeld tijdens de vakantie.

Henna kun je kopen in veel winkels, zoals de Bodydesign in Gent.

Als je begint met een henna tatoeage aan te brengen kan je het beste de huid eerst inwrijven met eucalyptus olie. Deze olie zorgt ervoor dat de poriën open gaan staan, zodat de henna dieper in de huid dringt en langer blijft zitten. Voor voorbeelden van patronen kun je eens kijken op één van deze sites:
hennapage
4to40

Als de tekening klaar is laat je hem minstens twee uur intrekken. Een tip is om de tekening wel regelmatig nat te deppen met suikerwater. Na ongeveer 2 uur zal de pasta van je huid afbrokkelen. Niet afwassen met water en zeep, want dat stopt de henna met kleur af te geven aan je huid. Als alle harde korstjes eraf gevallen zijn, zie je een donkerbruine kleur en na 24 uur is de tekening echt goed zichtbaar.

De tekening zal ongeveer drie weken blijven zitten, maar dit hangt wel af van de plaats en van het type huid. Op een droge huid blijft hij langer zitten dan op een vette huid. En hoe vaker de huid in aanraking komt met water of olie hoe sneller de tekening zal vervagen.

terug

ETEN KOKEN


Je hebt onder het kopje tafelen al van alles kunnen lezen over de gerechten en het servies in Marokko. Nu is het eens tijd om zelf aan de slag te gaan.

Hieronder vind je een Arabisch en een Joods gerecht. Je kan zelf ook eens op zoek gaan naar Marokkaanse gerechten op het internet of in kookboeken. Of je kan eens vragen of je in de keuken mag gaan kijken van een Marokkaans gezin dat je kent. Je kan ook op zoek gaan naar de typische Marokkaanse supermarkten. In Antwerpen vind je er een aantal in de Handelsstraat in Antwerpen Noord.

Marokkaanse aardappelkoeken

Benodigdheden voor 4 personen
750 g stevige aardappelen *
3 eieren
1 ui
½ bussel koriander **
½ bussel peterselie **
1 teentje knoflook
mespunt komijn
mespunt saffraan ***
peper en zout
bloem
neutrale olijfolie ****
* g = gram
** Een bussel houdt een bescheiden bosje kruiden waarvan je enkel het blad gebruikt, tenzij anders vermeld
*** Saffraan zijn de meeldraden van een krokus en omdat deze met de hand worden geplukt is saffraan de duurste specerij ter wereld. Daarom is het slimmer om met saffraanpoeder te werken, omdat dit goedkoper is. De specerij kleurt het gerecht prachtig diep geel, maar geeft ook een beetje een bittere smaak af.
**** Met neutrale olie wordt olie bedoelt zonder veel geur of smaak.


Bereidingswijze
 • Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water
 • Giet ze af en plet ze met een vork
 • Hak de kruiden, snipper de ui en meng onder de aardappel
 • Breng het op smaak met zout en specerijen
 • Vorm mooie platte koeken van het mengsel
 • Klop de eieren los
 • Wentel de koeken door de bloem, vervolgens door het ei en daarna weer door de bloem
 • Bak de koken goudbruin in de neutrale olijfolie • Gâteau au coco
  Marokkaanse kokostaart


  Benodigdheden
  250 g gedroogde, geraspte kokosnoot *
  250 ml vers geperst sinaasappelsap **
  300 g suiker *
  4 eetl olie ***
  6 eieren, gesplitst

  Bereidingswijze
 • Verwarm de oven voor op 180°
 • Meng in een kom de geraspte kokos met het sinaasappelsap en laat 20 minuten staan
 • Voeg dan de suiker, olie en de eierdooiers toe en meng het door elkaar
 • Klop het eiwit stijf en schep het voorzichtig door het mengsel
 • Vet een bakblik in en giet vervolgens het mengsel erin
 • Zet het vervolgens 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°
 • Stort de taart, als deze nog warm is, onderste boven op een schaal, hierdoor zal het romige eimengsel dat naar de bodem is gezakt zich verspreiden door het gebak

 • * g = gram
  ** ml = milliliter
  *** eetl = eetlepel


  Bi - SaHa
  Eet smakelijk


  terug

  Copyright Pienternet 2006

  production by Ajouta