PLASTISCHE
OPVOEDING

Cursus 1ste graad - marc vanderpoorten 2002 ©Expressie - Latijn: expréssio - ex-prémere; uitdrukken.

Gevoelswaarde van een kleur.
Door kleur te gebruiken kunnen we de natuur weergeven.
Maar we kunnen de kleur aanpassen of veranderen om aan ons werk meer kracht te geven.

   


Zo kunnen we een leeuw oranje schilderen tegen een diep donkere hemel. Dit beeld gaat agressiever overkomen dan dat we dezelfde leeuw met zijn normale okerkleur tegen een heel licht blauwe lucht gaan afbeelden.
Men kan de kleur en kleurcombinaties gebruiken om tot een sterkere uitdrukkingskracht te komen. Om een bepaald gevoel over te brengen.
leder kleur roept een gevoelsreactie op bij de mens, dit kunnen we versterken door bepaalde kleuren in bepaalde combinaties en hoeveelheden naast of onder elkaar te plaatsen.
Wij kunnen bepaalde kleuren ook aanwenden om bepaalde gemoedstoestanden, een bepaalde sfeer of gevoelens op te roepen zoals: droefheid, blijdschap, warmte, koude, kilte, gezelligheid, rust, romantiek, jeugdigheid, agressie, angst, leed, eenzaamheid, enz…
In de kunst zijn verschillende voorbeelden van werken die afwijken van hun natuurlijk voorbeeld en waarbij de gevoelswaarde sterker op de voorgrond komt te staan.

Van Gogh

De biljarttafel
" Ik heb getracht door middel van groen en rood vreselijke menselijke hartstochten uit te beelden. De zaal is bloedrood en dofgeel in het midden een groene biljarttafel, vies gele lampen met een groenoranje schijnsel, overal een strijd en een tegenstelling tussen de verschillende tonen van rood en groen, het is de kleur die een emotie suggereert van een zekere temperamentvolle gloed.

Het korenveld "Het zijn uitgestrekte korenvelden onder een gekwelde hemel. Ik had moeite om naar een wijze van uitdrukking te zoeken van droefheid en eenzaamheid."