Over ons Blog Contact
blog

Eigenlijk solliciteren we als reptielen

Bron: Jan Van den Bossche, het zinTuig

Hersenscans tonen aan dat we negen van de tien aankopen onbewust of slechts halfbewust beslissen. We hebben soms zelf geen idee waarom we specifieke beslissingen nemen. Ze hangen af van de indrukken, ervaringen en herinneringen die we met de tijd in ons niet-rationele brein, het onbewuste, hebben opgestapeld.
Hoe dat komt?

Ons hersensysteem werkt op twee niveaus: het redeneert en het voelt. Zintuiglijke prikkels waar we ons niet bewust van zijn sturen onze handelingen. Ons ‘rationele’ brein werkt op een bewust niveau, ons veel oudere ‘emotionele’ brein verwerkt informatie op een onbewust niveau. We denken nogal vlug dat we onze beslissingen rationeel nemen, maar onze emoties bepalen heel sterk hoe we ons gedragen.

Een groot deel van onze beslissingen wordt genomen door dat deel van ons brein waar het rationele niet welkom is.
Onze hersenen zijn snel maar ook slordig als ze moeten interpreteren. Ze toetsen de binnenkomende signalen aan vroegere ervaringen en reageren in functie hiervan. Dat noemen we het ‘semantisch geheugen’. Op basis van een eerdere, onprettige ervaring met een grote, blonde sollicitant met snor wekt elke andere grote, blonde sollicitant met snor onmiddellijk weerstand op.

Die te snelle interpretatie danken we aan onze eenvoudige, oeroude reptielhersenen die onze fight- en flightreflexen herbergen. We zijn een vat vol emoties. Eigenlijk zijn we hopeloos. Eigenlijk solliciteren we als reptielen.

Gepost door Kathleen in blog

Tags: breinvraag, onbewust, hersenscan

Laatst aangepast op 15 mei 2014


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer

Share