Over ons Blog Contact
blog

Bijverdienste: proefkonijn

Bron: Elisah Van Den Heuvel

Maarten (25) is medisch proefpersoon

Om geld bij te verdienen werkt Maarten niet zoals andere studenten bij een bakker of horecazaak, hij test medicijnen. Onze reporter Lisa ging hem interviewen.

image


Ik ontmoet Maarten, een derdejaarsstudent gitaar aan het conservatorium van Antwerpen, in de Research Unit waar hij verblijft om een medicijn te testen. Om geld bij te verdienen werkt Maarten niet zoals andere studenten bij een bakker of horecazaak, hij test medicijnen. De unit is niet echt gezellig, er hangt een ziekenhuissfeer en - geur. We zitten in een grote zaal, de ontspanningszaal. Er staat een tv, 2 zetels en enkele tafeltjes met stoelen. We nemen plaats aan één van de tafels. Naast ons spelen 2 mannen van ongeveer 25 jaar een gezelschapsspel. Het is er opmerkelijk stil. 

Maarten, hoe kwam je in contact met de onderzoeksgroep?
MAARTEN:  ‘Ik zag een advertentie van een Research Unit in de gratis krant ‘Metro’ met een oproep om je kandidaat te stellen om een medicijn te testen. Ik weet niet meer om welk medicijn het juist ging. Ze zijn continu op zoek naar vrijwilligers om aan studies deel te nemen. Ik heb de unit telefonisch gecontacteerd om mezelf op te geven als vrijwilliger. Ze hebben me wat informatie verschaft over de criteria waaraan je moet voldoen zoals bijvoorbeeld je levensstijl, eetgewoonten e.d. Later kreeg ik een brief dat ik in aanmerking kwam voor een bepaalde studie. Op deze brief stond alle informatie over de studie, een nummer van het call center en het tijdstip waarop je mag beginnen bellen. Ik was bij de eerste bellers dus ik stond meteen op de deelnemerslijst.’
Wat overtuigde je om je als vrijwilliger op te geven?
‘Je wordt natuurlijk goed vergoed, maar je levert ook een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Als medicijnen niet worden getest op mensen nadat het op dieren getest is dan komen ze niet op de markt. Je helpt de wetenschap er dus ook mee vooruit. En ze doen ook uitgebreide gezondheidstest. Als je mag deelnemen ben je zeker dat je gezond bent!’ (lacht)

Neem je vaak deel aan klinisch onderzoek?
‘Sinds de eerste keer dat ik heb deelgenomen aan een onderzoek doe ik gemiddeld één onderzoek per jaar in verscheidene centra of ziekenhuizen. De eerste keer was bij de Research Unit van het Stuyvenberghziekenhuis in Antwerpen (beheerd door SGS, een internationaal bedrijf dat marktleider is inzake onderzoek, inspectie, testen en certificeren). Dat was in augustus 2007. We werden getest op een geneesmiddel ter behandeling van arteriosclerose of slagaderverkalking. In mei 2008 heb ik voor de tweede keer deelgenomen aan een onderzoek, eveneens in het Stuyvenberghziekenhuis. Dit keer werd er een geneesmiddel getest dat gebruikt zou worden bij de behandeling van reumatoïde artrose. In oktober 2009 ben ik reserve geweest in zowel de Drug Research Unit in Gent (eveneens beheerd door SGS) als in de Johnson & Johnson Clinical Pharmacology Unit, een afdeling van het ZNA Jan Palfijn te Merksem. Reserve zijn houdt in dat je de eerste dag van het onderzoek mee binnengaat in de unit en blijft tot gemiddeld twee uur nadat de eerste medicatie wordt toegediend. In het geval dat er iemand niet komt opdagen of iemand slecht reageert op het geneesmiddel kan je daar als reservevrijwilliger voor invallen. Hoeveel reservevrijwilligers er voorzien zijn voor elk onderzoek weet ik niet. Ik zit ook in het vrijwilligerbestand van Xendo te Groningen, Nederland. Daar heb ik me eens ingeschreven voor een onderzoek, maar dat doe ik niet meer. Ik moest een veel te grote afstand afleggen. Ik houd het liever dichter bij huis.’

Het volledige artikel lees je hier.

Foto: In the clinic for a medical examination by $ilveroo

Gepost door Kathleen in blog

Tags: proefpersoon, lisa van den heuvel, medische test, klinisch onderzoek

Laatst aangepast op 04 december 2013


Reacties

van den brande johan  op  07 februari  om  19:17

had graag meer ifo gekregen om proefpersoon te worden

Kathleen  op  10 februari  om  9:29

@Johan: Check deze site: Clinilife: http://www.clinlife.be/

Sanne  op  05 april  om  16:46

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Maarten? Ben namelijk zelf op zoek naar een student proefpersoon voor een interview. Dank!

Kathleen  op  06 april  om  8:05

@Sanne: het was een vriend van onze reporter Elisah.

Sanne  op  06 april  om  9:47

Dank voor het snelle antwoord. Zou die vriend misschien nog eens (anoniem) willen getuigen in Humo? Of kent hij toevallig nog iemand die deelneemt aan dergelijke proeven? Ben namelijk bezig aan een artikel rond alternatieve bijverdiensten voor studenten.

Sanne  op  06 april  om  11:52

Als er trouwens andere lezers zijn die zouden willen getuigen, laat zeker iets weten via ..

Vervloet  op  07 mei  om  9:30

Ik zou mij als vrijwilligster willen aanbieden voor studieonderzoeken

erna  op  08 mei  om  11:14

het is bij sgs sublim heel lekker eten het is voor mij verlof als ik erbij ben een hele goede verzorging van de dokters en verpleger en de verantwoordelijke is heel vriendelijk
als je must moet je niet meedoen

smits godelieva  op  04 oktober  om  19:31

interesse voor studie

kimberley van den bossche  op  21 oktober  om  12:55

ik wil meedoen aan onderzoeken.

Stefanie  op  07 januari  om  18:38

Hey,
Ik wil me opgeven als proefpersoon en ik had een tijdje geleden je artikel zien staan in de Humo Studentenspecial smile
Is dit aan te raden? Want mijn vriend is er nogal sceptisch over… hmmm

Kathleen  op  08 januari  om  9:03

@Stefanie en @Kimberley en @Godelieva: alle info ivm deelname aan klinische onderzoeken vind je op http://www.clinlife.be/

tonia vanhyfte  op  29 mei  om  20:45

Graag zou ik, indien ik in aanmerking kom meedoen aan geneesmiddelen onderzoek

Praet Rita  op  18 november  om  9:17

Ik zou graag meedoen aan onderzoeken van medicatie en dergelijke .

Sofie Van Rossom  op  27 februari  om  16:33

Voor Guido Magazine ben ik op zoek naar een student die al eens wetenschappelijk ‘proefkonijn’ speelde om zo een centje bij te verdienen. Interesse of extra info? mail .

lucas deheyder  op  31 juli  om  21:28

ik zou graag meedoen aan de onderzoeken en wat bij verdienen

hermans nicole  op  11 december  om  22:03

ik zou me bij deze willen kandidaat stellen om mee te doen aan onderzoeken en zo een centje bij te verdienen.

Bart van doormaal  op  28 december  om  16:08

Ik zou heel graag mijn diensten aanbieden

sophie eggerickx  op  19 januari  om  0:57

Ik zou graag ook aan deze praktijken meedoen. Voor de medemens maar ook als alleenstaande moeder van twee dochtertjes
Mvg sophie

kevin  op  07 maart  om  20:43

Ben daar wel in geinterseert kan ik wat meer uitleg

Pagina 1 van 2 pagina's  1 2 >

Reageer

Share