Waarom een websiteWaar o waarReisverhalenIk geloof, jij gelooftTaalKalligrafie Samen-LevenPortretgalerij
Home

Boeken, prenten en manuscripten vertellen ons het verhaal van de talrijke ontmoetingen tussen Europa en de Islamitische landen rond de Middellandse Zee.

Vanaf de 16de eeuw wordt steeds meer handel gedreven en diplomatiek overlegd met het verre en fascinerende Ottomaanse Rijk. Men is nieuwsgierig naar het geloof, de taal, de cultuur en de gewoonten en gebruiken van de mensen van ginder. Mensen reizen naar daar en komen terug met spannende verhalen en vreemde tekeningen. De verschillende talen worden bestudeerd. Er worden landkaarten gemaakt en wetenschappelijke studies geschreven. In de drukkerij van Christoffel Plantijn worden deze verhalen en wetenswaardigheden in boekvorm gegoten.

Het Museum Plantin-Moretus bezit een aantal van die reisverhalen, korans, kostuumboeken, kaarten, meertalige bijbels en wetenschappelijke publicaties. Ze laten zien dat het Westen en de Arabische wereld een gemeenschappelijk verleden hebben.

Maar er is niet alleen een gemeenschappelijk verleden, er ook is een link met onze huidige samenleving. We reizen nog altijd naar andere werelddelen op zoek naar andere culturen. Ook moslims die hier geboren zijn komen als reizigers in het land van hun ouders. Daarom is het belangrijk om verschillende culturen te onderzoeken, te ontdekken en elkaar erover te vertellen.

Deze site kan een aanzet geven om culturele en religieuze verschillen en gelijkenissen te ontdekken en wil vooral een gesprek onder de jongeren van alle culturen stimuleren. Dit leidt hopelijk naar een beter begrip van de wereld waarin we vandaag leven.

Colofon

Deze jongerensite is een initiatief van de dienst Publiekswerking van het museum Plantin-Moretus i.s.m. museJA!.

Plantin-Moretus

Vera Nys en Ronnie Dusoir
tel. 03/221 14 50
fax 03/221 14 96
email: vera.nys@cs.antwerpen.be
museJA!

Odette Peterink
tel. en fax 03/227 23 72
email: odette.peterink@yucom.be
realisatie website:

Pienternet, Kathleen Art
tel. 03/240 68 34
fax 03/240 68 88
email: art@pienternet.be
realisatie aquarellen:

Patricia Dolezal
email: patricia.dolezal@cs.antwerpen.be