Waarom een websiteWaar o waarReisverhalenIk geloof, jij gelooftTaalKalligrafie Samen-LevenPortretgalerij
Home





Eten

Ook eten brengt ons samen. Niemand kijkt er meer van op als je een broodje pita gaat eten in plaats van een goeie frit met stoofvlees. (Dat had je vijftig jaar geleden niet moeten voorstellen!)

Een gerecht waar je zeker al eens van gehoord hebt is couscous. Maar weet je ook hoe je het moet maken?
Dit recept helpt je op weg (let op: dit is maar één van duizenden manieren om couscous te maken!)


Ingrediënten
125 g kikkererwten / 600 g lamsvlees (schouder) / 1 ½ l water / 2 grote kippenpoten (met dij) / 1 middelgrote ui / 1 teen knoflook / 3 takjes selderij / 3 takjes peterselie / 2 blaadjes laurier / 150 g winterwortel / 100 g prei / ½ theelepel zwarte peperkorrels / ½ theelepel saffraanpoeder / 1 theelepel zout / 250 g sperziebonen / 2 vleestomaten / 1 middelgrote courgette / ½ citroen / 100 g rozijnen / oregano / 1 theelepel komijn / marjolein / 1 theelepel cayennepeper / 1 theelepel gemberpoeder / 250-275 g couscous / 2 dl iets gezouten water.


Bereidingswijze

  • Week de kikkererwten 1 nacht in water, spoel ze af en laat ze uitlekken.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes van ca. 2 cm.
  • Breng in een grote pan ca. 1 ½ liter water aan de kook met het lamsvlees, de kip, de grofgesneden gepelde ui, de uitgeperste knoflook, de selderij, peterselie, laurier, grofgesneden winterwortel, in stukken gesneden prei, gekneusde peperkorrels, saffraanpoeder en zout.
  • Laat het geheel op laag vuur 1 ½ uur pruttelen.
  • Voeg vervolgens de afgehaalde en gebroken sperziebonen, in partjes gesneden ongepelde tomaten, in blokjes gesneden en ongeschilde courgette, plakjes citroen, rozijnen en uitgelekte kikkererwten toe.
  • Kruid met een snufje oregano, komijn, een snufje marjolein, cayennepeper, gemberpoeder en laat weer verder sudderen.
  • Doe de couscous in een metalen vergiet en giet er al roerende langzaam en in een dun straaltje ca. 2 dl iets gezouten water over, tot de couscous alle water heeft opgenomen.
  • Zet het vergiet op een pan met kokend water en stoom de couscous gaar in 30 minuten. Doe dit in een speciale keskas of couscouspan of in een rijststomer (beleg de bodem eerst met een linnen doekje).
  • Druk intussen met een vork de ontstane 'balletjes'(dit gebeurt vanzelf) couscous regelmatig uit elkaar en roer alles af en toe voorzichtig om.
  • Schep het vlees en de groenten uit de bouillon op een verwarmde schaal.
  • Serveer de couscous in een warme schotel met de harissa en de bouillon er apart bij.
Eet smakelijk!